Yoga Yolculuğum

Yoga hakkında düşüncelerimi anlatmadan önce biraz daha geriye gidip yoga yolculuğumun nerede başladığını anlatmak ve yazıyı daha iyi özümsemeniz için yardımcı olmak istiyorum. Arkadaşlarımla ve ailemle gittiğimiz güzel bir günde başımıza olabilecek ve asla düşünmediğim kötü bir olay geldi. Bu olayın derinlerine inmeyeceğim ancak hayati bir olay olduğunu ve hepimiz için unutulmayacak bir deneyim olduğunu söylemek isterim. O günden sonra bende bir boşluk duygusu oluşmaya başladı. Sağlıksız olduğumu ve inanılmaz güçsüz olduğumu hissetmeye/ fark etmeye başladım. Doğruydu kaslarım gerçekten güçsüzdü, çabuk yoruluyor ve nefes nefese kalıyordum. Kilolu ya da obez biri değilim sevgili okuyucu 48 kilo biriyim ancak hamlaşmışım bunu itiraf etmeliyim. Uzun bir yürüyüş ya da bisiklete binme sonrasında nefes nefese kalıyor 40 senedir sigara içiyormuş gibi nefes almakta zorluk yaşıyordum. Bunların bana yakın gelecekte sağlık sorunu olarak geri döneceğini ve bir gün tabiri caiz ise ‘’ küt’’ diye gideceğimi düşünmeye başladım. Kilolu ya da zayıf olmak önemli değil, mesele bedenimizin gücünü korumak ve dinç olmaktı. Bir şeyler yapmalıyım diye düşünürken bana uygun olan, beni çok zorlamayacak ancak güçlenmemi , dengemi bulmamı sağlayabilecek bir spor arayışına giriştim. İşte hepsi bu şekilde oldu.Yoga’yla tanışmamız böyle gerçekleşti sevgili okur. Hayatımızda dolaylı ya da dolaysız başımıza bir şeyler gelmeden harekete geçemiyoruz maalesef.  Atalet  (eylemsizlik) halinden çıkmamız için bir şeylerin bizi dürtmesi ve köşeden ‘’hadi ne duruyorsun kalksana’’ demesi gerekiyor. Bu durumu bir gün yeneceğimize olan inancım tam açıkçası.

Yoga yapmaya ilk başladığımda ne yapacağımı bilemiyor, sadece hareketleri yapmaya odaklanıyordum. Vücudumun ne kadar katı ve ham olduğunu fark etmiştim. Ellerimle ayaklarıma dokunamıyordum bile! nasıl olur bu kadar katı bir bedenim yok diye çok düşündüm, ama gerçek buydu sevgili okur. Esnemek de birden olmuyor, zamanla yavaş yavaş ve en önemlisi de herkeste farklı gelişme gösteren bir konu olduğunu anlamam biraz zamanımı aldı. Zaman geçtikçe sadece hareketlere değil , pratiği yaparken ne hissettiğimi de önemsemeye başladım. İşte o zaman bir şeyler rayına oturmaya başladı sevgili okur. Şimdilik 5 aydır yoga yapıyorum, bedenim daha dinç ama hala yorulduğum anlar oluyor bunu söylemeden geçemeyeceğim. Ancak eskisine göre daha az yoruluyor daha az nefes nefese kalıyorum, bu değişimi görmek de devam etmem için koca bir kanıt!

Yoga sadece bir meditasyon değil ya da akrobatik hareketleri yapabilmek değil. Yoga; zihnini ve bedenini anın içerisinde tutabilmek, zihin ve beden kontrolünü sağlayabilmektir. Bunu fark ettiğinizde yoga yapmaktan mutluluk duyacağınıza inanıyorum. Zaman geçtikçe yoga yolculuğumla ilgili devam yazılarımı yazacağım.

Sen ne düşünüyorsun sevgili okuyucu ? yorumlara fikrini yazmayı unutma.

Kendine çok iyi bak!

Sevgiler

Yorum Gönder

24 Yorumlar

  1. Ne güzel :) Ben de bu aralar başlasam mı diye çok düşünüyorum, bana bir nevi ilham oldu yazınız teşekkür ederim :) Pilates geçmişim var ama belimdeki ağrı daha doğrusu fıtık yapmama engel oluyor, o yüzden düşünüyorum aslında...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim :) bence yoga hareketleri belinizi rahatlatabilir bir şans verebilirsiniz.

      Sil
    2. Tam olarak internette başlangıç videoları olarak kime bakmalıyım peki bir önerin var mı sevgili Arsel :) Sanırım beni Yoga'ya başlatacaksın gerçekten yazını okuduğumdan beri ciddi olarak yapmayı düşünüyorum :)

      Sil
    3. Ben Çetin Çetintaş'ın başlangıç seviyesi ile düzenli pratiğimi başlatmıştım. çok faydasını gördüm açıkcası :) yorulduğunda bedenin ihtiyaçlarını bilen bir yogi, bakabilirsin :)

      Sil
  2. Hep merak duyduğum ama hiç denemediğim bir şey yoga.Senin yazılarınla aşka gelirim inşallah Arsel :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım seni bir miktar motive edebilmişimdir :) teşekkür ederim

      Sil
  3. Yoga değil ama egzersiz yapıyordum bir ara yatmadan evvel. Bıraktım. Yine başlama niyetindeyim de bakalım.
    Esneklik konusunda iyiyim ama eller ayaklara rahatça değiyor
    :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım tekrar başlarsın :) eller ayaklara değiyor demek ne güzell

      Sil
  4. Bunları okuya okuya gaza gelip başlayacağız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım motive edebilirim seni :) bir başladıktan sonra gerisi bir şekilde geliyor.

      Sil
  5. ne güzel bişey yapıyon tabiii. güneşe karşı doğada bir güneşi selamlama duruşu var bir de ne güzel bişey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o duruş çok iyi hissettiriyor deep :) teşekkür ederim.

      Sil
  6. Her türlü sporun özünde hareket var ki, bu da sağlık için çok gerekli. Umarım yoga sizi hem bedenen hem de ruhen geliştirir, daha sağlıklı günler getirir:)

    YanıtlaSil
  7. Blogunuzu takipteyim bloguma beklerim. Ayrıca kardiyo da deneyebilirsiniz. Tavsiye

    YanıtlaSil
  8. bazen bir şeylere başlıyoruz ve yarım bırakıyoruz. sonra tekrar başladığımızda devamı geliyor inan :) teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  9. Bende bir zamanlar önce yoga sonra da meditasyona başlamıştım. Yogayı daha çok esnek olmak için tercih etmiştim. Balık etli olmama rağmen baya da devam etti. Boyun fıtığım falanda var iyi gelmişti. Ama istikrarlı bir şekilde devam ettiremedim.Devam edebilirsen senin için harika bir yolculuk olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zihne ve bedene iyi geliyor kesinlikle :) yoga yapmak için zayıf olmaya gerek yok. yoga da denge ve güç önemli olan:) teşekkür ederim

      Sil
  10. Dediğin gibi bir şeyler başımıza gelmeden eyleme geçemiyoruz, ben de bugünlerde yürüyüşe başladım. Sanırım 3 yıl önce bir dönem yoga denemiştim ama sadece hareketlere odaklanmıştım. O bile insanı rahatlatıyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yürüyüş yapmak kaygıyı azaltıyor bu arada :) hem zihne hem bedene iyi geliyor umarım devam ettirebilirsin. :) teşekkür ederim

      Sil
  11. Yoga için bahsettiklerin o kadar değerli ki. Benim de uzun bir süre önce yolum kesişti. Farklı bir dünyanın içinde oluyor insan. Müthiş bir yazı olmuş okumak keyifliydi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu güzel yoruma çok teşekkür ederim :) yoga ile yolunuzun kesişmesine de çok sevindim :) sevgiler.

      Sil
  12. Achima Abelard23 Nisan 2023 19:10

    Na tomto blogu máte skvělý článek a já chci poděkovat panu Pedrovi, úvěrovému úředníkovi, který mi poskytl půjčku ve výši 600 000. Pounds poté, co jsem mu vysvětlil celý můj projekt prostřednictvím jeho soukromého e-mailu na pedroloanss@gmail.com, pak jsme mluvili o sazbě a podmínkách prostřednictvím e-mailu, protože já žiji v Aucklandu a on žije ve Spojeném království, takže po celém procesu mi bylo vyhověno půjčka s flexibilním splácením půjčky.
    Právě teď jsem tak vděčný a doporučím každému, kdo má obchodní projekt nebo potřebuje finanční službu, aby kontaktoval pana Pedra na jeho soukromý e-mail.

    Ještě jednou děkuji.

    YanıtlaSil