Doğu’nun Limanları – Amin Maalouf Kitap Yorumu

Amin Maalouf’dan okuduğum ilk kitap Doğu’nun Limanları oldu ve son olmayacak. Coğrafya faktörünün insan ilişkilerini nasıl etkilediğini, bir babanın çocuğundan beklentileri ve isteklerinin nelerle sonuçlanacağını ve hayatın bizim için sakladığı gizli planları okuyoruz Doğu’nun Limanlarında. Okurken her sayfasında karakterlerle bütünleştiğim, bazen kızdığım bazense onlara hak verdiğim zamanlar oldu. 2 günde su gibi bitirdiğim bir kitaptı, tadına doyamadım sevgili okuyucu. Hüzünlü ve dokunaklı bir kitaptı.

Osmanlının son dönemi ile İkinci dünya Savaşı sonrası dönem ve bu parçalanmadan dolayı halkların çektiği sıkıntıları da anlatıyor. Olayları okurken yazarın okuyucuya iyi aktarabildiğini düşünüyorum. ne gereksiz betimlemelerle okuyucuyu sıkıyor ne de eksik anlatımla kafamızda soru işaretleri bırakıyor. Kitabı okurken bazı yerlerinde yazar olayları hızlı geçiyor ama ben bu durumdan rahatsız olmadım, keyifle okuduğum bir kitaptı. Uzun süre unutamayacağım bir cümle vardı bu kitapta ''evin ferah ama memleket dar''. Bu cümleyi okuduktan sonra kitabı kapatıp bir süre düşündüm. Ülke gündemine uygun, gençlerin ülkeden gitme isteğinin olduğu bir dönemde olduğumuz için benim hüzünlenmemi ve düşünmemi sağladı. 

Sade bir dili olduğu için okurken bunalmıyor, kitabı bırakmak istemiyorsunuz. Hayatınızın ister yoğun isterse sakin döneminde okuyabilirsiniz. Bazı kitaplar vardır sizi okuma çökmesinden ( okuma isteği duyamama  hali) kurtarabilir. Bence Doğu’nun Limanları tam o kitaplardan biri. Sevdiğim insanlara hediye olarak alabileceğim bir kitap. Son sayfası koparılmış gibi bir his kaldı içimde. Umarım seversin sevgili okuyucu. Çok beğendiğim kitapların ara sıra yorumunu buraya bırakacağım.

Sevgi ile kal

Yorum Gönder

13 Yorumlar


  1. Hep duyduğum amam şimdiye kadar benim de nedense okumadığım bir yazar Amin Maalouf. Bu yazın kırılma noktam olacak galiba Arsel. Emeğine yüreğine sağlık 😍🌺🤚

    YanıtlaSil
  2. Maalouf çok sevdiğim hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum bir yazar Dogunun limanları da çok sevdiklerimden

    YanıtlaSil
  3. Duydum ama okumadım sırada bekliyor teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Yazarın bu kitabı hep listemdedir ama sıra gelmemişti bir türlü..
    Artık okusam iyi olur :)
    Kalemine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım seversiniz, çok garip hisler yaratan bir romandır :)

      Sil
  5. Amin Maalouf tarzını çok sevdiğim yazarlardan birisidir. Afrikalı Leo'yu da okumanızı öneririm.

    YanıtlaSil
  6. Bazı kitaplar vardır, iyi ki insanım dedirtir.
    Bu o kitaplardan.

    YanıtlaSil
  7. maluf eveey gizemli mistik dili vaar onuun :)

    YanıtlaSil