Kendini kandırma sorunsalı

 Bu yazımda toplumda bulunan bir kesim insandan ama baktığımız zaman da toplumun geneline yayılmış  alışılmış bir davranıştan bahsedeceğim sevgili okur. Kendini kandırma sorunsalı diyorum ben buna. Örnek vermem gerekirse” A kişisi çok fazla çalıştı ben çalışmadan yaptım, A cidden gerizekalı!” Gibi konuşmalar aslında çok yersiz. Bu şekilde konuşan birini gördüğümde genelde o insanın aslında kendine bir şeyleri itiraf edemediğini ve aslında bu şekilde düşünmediğini düşünürüm. Altta yatan bir kıskanma ya da başka bir duygu olduğuna eminim neredeyse. Az önce söylediğim örnekte olduğu gibi karşı tarafı yerici şekilde değil de konuşmasını şöyle sürdürürse işler değişir. “ A kişisi çok çalıştı, hakkını da aldı aslında. Ben onun kadar çalışmadım ama yaptım. İkimiz de büyük başarı elde ettik.” İşte sevgili okur bu iki cümle arasında dağlar kadar fark var, belki de kıtalar kadar...

Her bireyin kapasitesi, çalışma verimliliği ve zeka seviyesi farklıdır. Aynı olsaydık dünya çok sıkıcı olur, adeta aynalarla konuşmak gibi olurdu. İnsanlar birçok konuda kendini kandırıyor ve bu kandırma süreci uzun soluklu olduğunda işler sarpa sarabiliyor. Birinin niyetinin ne olduğunu konuşmalarından, başkaları hakkında konuşmasından dikkat edersek çözebiliyoruz. 1. Cümlede konuşan kişi besbelli kendini kandırıyor, üstelik karşı tarafı da kandırmaya çalışıyor! Bazı İnsanların ne kadar dil cambazı olduğunu kestirebilmek zor değil, sadece dikkat istiyor. Özellikle ikili ilişkilerde bunları kolay yakalamak daha mümkün sevgili okur.

Bu insanlardan korunmak için ilk olarak durumu fark etmemiz gerekiyor. Konuşma esnasında altta  yatan kötü niyeti fark ettiğinizde bu tuzağa düşme riskiniz yarılanır. İkinci olarak da konuyu değiştirebilir, bu konuda konuşulacak bir şey olmadığını söyleyebilirsiniz ya da konuşan kişiye aslında bunun düşündüğü gibi olmadığını söyleyebilirsiniz. Duruma göre ben ikisini de kullanıyorum ancak uzun zamandır yorum yapmamayı tercih ediyorum. Bu konu hakkında konuşmamızın boş olduğunu söyleyip gidiyorum, karşımdaki insan için yeterince vakit ayırdım bile :) 

Hayatında bu tarz insanlar hep olacak, olmayacak demiyorum. Ancak sen bu tipteki insanlardan zarar görmemeyi seçebilirsin, bu yazıda  anlatmaya çalıştığım gibi iletişim  kurduğun insanların konuşmalarına dikkat edebilirsin. Bu insanlar en yakınınızda da olabilir en uzağınızda da. Her yerdeler aslında. Bu insanların enerjini ve hevesinizi yok etmesine izin verme. 
Kendine çok iyi bak

Sevgiler




Yorum Gönder

23 Yorumlar

  1. Laf cambazlığı yapan insanların donanımına göre muamele yapmayı tercih ediyorum:-) Eğer başa çıkabileceksem sakınmadan ama kıvamında yüzüne vurmayı tercih ediyorum:-) Ki bunun yapılması gerektiğine sonuna kadar inanıyorum. Bunu yapmazsanız önüne geçilmez bir hale gelebiliyorlar. Ama bazen başa çıkması gerçekten zor insanlar olabiliyor, onlara ise uzun zamandır sizin yaptığınız gibi yorum yapmama seçeneğini tercih ediyorum:-) Güzel bir yazı, kaleminize sağlık:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duruma göre yüzüne vurmak da iyi bir yöntem bence de :) çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. O değilde başkası hakkında böyle konuşan insanın benim hakkımda da konuştuğunu düşünmüşümdür çoğu zaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle öyle gerçekten, bu da bir başka yazının konusu olsun :)

      Sil

  3. Yargılamak ve yargılanmak çok kötü bir şey. Her iki durumdan da sakınıyor, kendimi korumaya çalışıyorum. Hayat seçimlerden ibaret. Doğru seçimlerle hayat kalitemizi kendimiz belirleme şansına sahibiz. Emeğine sağlık Arsel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu güzel yoruma çok teşekkür ederim :) söylediklerinize katılıyorum

      Sil
  4. Keyifli bir paylaşım olmuşş :) emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. bu tarz insanlara farkındalıkla yaklaşarak, onların verebilecekleri psikolojik hasarı aza indirgeyebiliriz:)
    teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. İlk konuşma örneğinde olduğu gibi konuşan kişiler beni gülümsetiyor. Çünkü böyle konuşmaların sahibini yansıttığını düşünürüm genelde :) Tam bir kendini kandırma sorunsalı, insan kendini aşamayınca kaçış yolu olarak bunu tercih edebiliyor sanırım, edebiliyoruz ya da. Halbuki bence çalışkan olan insanlar zeki olan insanlardan daha iyi yerlere gelebiliyorlar çünkü düzenli gösterilen bir çaba söz konusu. Yazı ve öneri için teşekkürler, elimden geldiğince böyle yapmak iyi bir yol sanırım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim :) evet çalışarak istediklerimizi elde etmek en güzeli

      Sil
  7. Çok hoş bir paylaşım :)
    Benim bloguma da beklerim
    Duygublog16.blospot.com

    YanıtlaSil
  8. Toksik insanlar her yerde her zaman aktifler. Ben artık katlanamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman olacak bence böyleleri :) pozitif insanların olması gibi bu da doğal aslında.

      Sil
  9. Hayat artısı ve eksisi ile maalesef. Teşekkürler Arsel:)

    YanıtlaSil
  10. Ben de çevremdeki insanları bana karşı değil de, daha çok başkaları hakkındaki düşünceleri ve onlara karşı davranış şekillerine göre tanırım...
    Niyet ve üslup belirliyor her şeyi, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet haklısınız :) bu da bir püf nokta aslında. teşekkür ederim.
      Sevgiler

      Sil
  11. O değilde başkası hakkında böyle konuşan insanın benim hakkımda da konuştuğunu düşünmüşümdür çoğu zaman.

    YanıtlaSil
  12. tabi bu da duruma başka bir yönden bakış açısı. bazen yolu bulmamızda etkili olabilir, bazen de yanıltabilir :)

    YanıtlaSil
  13. Sanıyorum başa gelmiş bir şeyi anlatıyorsunuz. Bu söylediğiniz insan, yazıyı yazdığınız tarihte size, buna benzer bir şey söylemiş olmalı ya da şahit oldunuz. Toksik insan olarak nitelendirilen bu insan, bazen bilinçsizce yapıyor bunu. Ve ben, şuna da inanıyorum : Bize sevimsiz hareketler sergileyen insanları, eleştirebiyor ve yaptıklarının yerinde olmadığını söyleyebiliyoruz. Oysa kendimizde bulunan sevimsiz hareketlerin farkında dahi değiliz.

    YanıtlaSil
  14. Achima Abelard23 Nisan 2023 19:10

    Na tomto blogu máte skvělý článek a já chci poděkovat panu Pedrovi, úvěrovému úředníkovi, který mi poskytl půjčku ve výši 600 000. Pounds poté, co jsem mu vysvětlil celý můj projekt prostřednictvím jeho soukromého e-mailu na pedroloanss@gmail.com, pak jsme mluvili o sazbě a podmínkách prostřednictvím e-mailu, protože já žiji v Aucklandu a on žije ve Spojeném království, takže po celém procesu mi bylo vyhověno půjčka s flexibilním splácením půjčky.
    Právě teď jsem tak vděčný a doporučím každému, kdo má obchodní projekt nebo potřebuje finanční službu, aby kontaktoval pana Pedra na jeho soukromý e-mail.

    Ještě jednou děkuji.

    YanıtlaSil