Selam nasılsınız ?
Bu yazımda hayat tarzımı ve tüketim alışkanlığımı değiştiren bir kitaptan bahsedeceğim. Sıfır atık için 101 yol kitabını alırken hayatımda yeni bir döneme girdiğimi biliyordum. Belki dünyadaki bütün plastikleri yok edemeyecektim ya da herkesin plastik tüketimine karışamayacaktım ancak kendime büyük dünya için de minik bir adımı atmış bulunuyorum. Bu kitabın her sayfasından bir şeyler öğrendim ve her sayfada çizdiğim yerler var. Bu kitabın daha çok kişiye ulaşması için de bu yazıyı yazıyorum ve bu kitabı yorumluyorum. Şimdi kitabın içeriğine geçelim
Kitap sıfır atık hareketine yeni başlayacaklar için bir
giriş okumalarıyla başlıyor. Sıfır atık nedir, nasıl uygulanır , doğru bilinen
yanlışlar nedir gibi sorularınıza burada cevap bulacaksınız. Çöplerinizi nasıl ayrıştırmanız gerektiğinden
ve ne kadar çöp attığınızı sınırlandırmanın yollarına kadar güzelce anlatıyor. Anlayacağınız
gibi bu kitap bir el kitabı niteliğinde, içerisinde pratik ve günlük
uygulanabilen tavsiyeler içeriyor. Daha az
satın almanız daha az çöp çıkarmanız demek, bu da ne kadar tüketim yaptığınızı
gözden geçirmeniz gerektiği anlamına geliyor sevgili okuyucu.
Kullan at kahve bardaklarının ne kadar zararlı olduğunu biliyor muydun ? kahve bardağının kapağı polistiren maddesinden üretilir ve bu maddeyi kapsayan bir bardaktan içecek içmek de ne kadar sağlıklı orasını size bırakıyorum. Kahvenizi kapaksız isteyebilirsiniz , böylece hem doğanın hem de kendi sağlığınızı korumuş olursunuz.
Kitap içerisinde kendin yap önerileri de mevcut. Dudak nemlendiricisinden
tutun ev temizlik ürünlerine kadar evde nasıl kendi ürünlerinizi
yapabileceğiniz açıkça anlatılmış. Plastik kullanmadan dışarıya ürünlerinizi
nasıl götürebilirsiniz ; cam kaplar , bambudan yapılmış saklama kaplarıyla
götürebilirsiniz. Aslında göründüğü kadar zor değişiklikler istemiyor atıksız
yaşam, aksine özüne dönmeni istiyor. Plastik poşeti değil , fileyi ya da bez
çantaları kullanmanı öneriyor hepsi bu kadar. Markete giderken fileni
unuttuysan anahtarlıklara takılan katlanabilen filelerden alman gibi püf
noktaları da barındırıyor.
Daha az atık çıkarmak tüketimden geçer dedik ya bu az tüketim yapmak hiçbir şey almamak değil. İhtiyaçlarını belirleyip ona göre ürünler satın almak, kısa süreli değil uzun süreli ürünleri satın alıp kullanmak hem sana hem doğaya hem de cebinize yarar sağlar. Umarım kitap işine yarar, ben yarayacağına çok eminim sevgili okuyucu. Daha fazla bilgi almak istersen ; https://www.goingzerowaste.com/ bu siteye bakabilirsin, yazarın kendi sitesidir.
Bu yazıyla ilgili yorumun, fikrin nedir bunu yorumlarda belirtmeyi unutma lütfen, hepsi benim için çok kıymetli.
Kendine çok iyi bak !
Sevgi ile kal
30 Yorumlar
Çok önemli bir konu ele almışsın Arselciğim. Giderek artan nüfüsla birlikte israf ve atık miktarımız da artmaya başladı. Bu konuda daha fazla bilinçlendirilmeye ihtiyacımız var. Öncelikle sahip olmak istediğimiz şey "İstek mi ihtiyaç mı?" buna karar vererek başlayabiliriz. Akabinde senin de anlatmaya çalıştığın gibi hangi basit önlemlerle doğaya ve ekolojik dengeye nasıl katkılar sağlayabiliriz üzerine okumalar yapmalı bunları da hayatımıza geçirebilmeliyiz. Eski jenerasyonlar bu konularda daha iyiydi gibime geliyor. Herkesin bireysel olarak atacağı o minik adımlar kurtaracak dünyamızı.
YanıtlaSilteşekkür ederim, bazı eski alışkanlıklarımıza dönersek doğaya faydalı olacağımızı düşünüyorum ben de :)
SilNe güzel bir kitapmış çok ta faydalı bilgiler var anladığım kadarıyla.Mutlaka alıp okuyacağım:)
YanıtlaSilumarım faydalı olur :) teşekkür ederim
SilÇevresel atık konusu acayip sıkıntılı bir durum. Gittiğimiz piknik ve doğa yürüyüşlerine sürekli temizlik yapıyoruz. Toplumsal olarak bilinçlenme şart.
YanıtlaSilpiknik yerlerinde çöpleri yere atmamayı öğretemedik insanlara, umarım öğrenebilirler. toplumsal olarak bilinçlenme şart kesinlikle
SilSözde az az alıp tüketiyoruz ama israf yine maalesef oluyor.
YanıtlaSilAtık konusunda yağ biriktiriyorum. Ayrıştırmaya bir alışamadım yalan yok.
bu da güzel bir adım bence :) doğaya çok da faydalı bir hareket.
SilUğraşmak olduğundan birçok kişi bunlardn uzak. Poşet paralı olunca bile buna karşı çıkan milyonlar varken hem de. Ama her zaman diyorum, bunlar insan ile olmaz. Şirketler devletler doğayı korur. Kapak toplayıp tekerlekli sandalye yardımı yapan kişi aynı gün onlarca poşeti çöpe atıyor. Dünyanın temel sorunu da bu. Dünyayı insanlar değil devletler, yasalar kurtarır ve yazık ki dünyayı zengin ya da yeni zengin olan liderler yönetiyor.
YanıtlaSilHayır aslında her şeyi devletlere ve şirketlerin yapmasını beklersek biz kaybederiz :) bireysel olarak atılan adımlar ilerlediğinde kitlesel hareketlere dönüşebilir. En basitinden plastik su şişesi almayarak, evden suyumuzu götürerek plastik tüketimini azaltabiliriz. sevgiler.
SilEpey ayrıştırıyorum, plastikler, pet şişeler, kâğıtlar, kartonlar vs. camlar...asla çöp olarak atmıyorum, bir de yağ var atık yağ ne yapacağım şaşırdım duruyor bir köşede..yok ki yakınlarda atacağım bir atık yağ şeysi...:( pillerim de çekmecede....gerisi zaten meyve kabuğu, sebze kabuğu, yumurta kabuğu, et yemiyorum, sap, çerçöp, kedi kumu:)) ama konu komşu Maşallah her şeyi çöpe atıyorlar:(
YanıtlaSilelinden gelenin fazlasını bile yapıyormuşsun :) buna çok mutlu oldum. sadece plastik kullanmamayı bile becerebilirse insanlar ne kadar değişebileceklerini görecekler. teşekkürler.
SilPek çok şeyin odak noktası tüketmek. O kadar alıştık ki buna. Şimdi eski hâlimize dönmek için onca akımla, anlayışla, modayla uğraşıyoruz. "Sıfır atık" önemli bir konu, blogunda buna dikkat çekmen de oldukça değerli :) Neşeli sevgilerle :)
YanıtlaSilbu güzel yoruma çok teşekkür ederim :)
Silheey saol alıp okuycam, sevdiğim konuuu :) katlanabilir file ne yaa, nerde satılıyoooo :)
YanıtlaSildeep :) ince fileler var onları küçük bir toka yardımıyla katlayıp çantana atabilirsin. teşekkür ederim.
SilMerhaba hocam. Bloğunuz çok güzel. Yayınlarınızı beğenerek okuyorum.bende sizi bloğuma beklerim.
YanıtlaSilhttps://yusufakmann.blogspot.com/
teşekkür ederim :) bakıyorum.
SilÖncelikle böylesine güzel bir konuyu ele aldığınız için teşekkür ederim. Benim evimde ambalaj ve pil atıklarım ayrı kutulara ve daha sonrada olması gerektiği gibi ulaşması gereken yerlere ulaşıyor. Yiyecek israfına da çok karşıyım. Bir çok yiyecek yeniden dönüştürülebiliyor, yeni yiyecekler üretilebiliyor israf edip çöpe atmak büyük sorumsuzluk. Her şey bir kenara dışarıda onlarca kuşundan köpeğine aç hayvan var onlara ulaştırmak en güzel yöntemlerden birisi çünkü kış günlerinden yiyecek bulmak ciddi anlamda sorun olabilmekte. Her şeye vakit ayırırken atıklara da keşke vakit ayırabilse insanlar. Mutlu akşamlar diliyorum.
YanıtlaSilbu güzel yazılmış yoruma çok teşekkür ederim :). pilleri ayrıştırmak gibi hassas bir konuyu yapıyor olmanız güzel. sokak hayvanlarına da bir kap su dahi konulabilse insanlar bir adım atmış olacaklar. umarım o günler yakında gelir. Sevgiler.
SilMerhaba
YanıtlaSilBloggerlar olarak telegram grubunda buluştuk, yazılarımızı ordan paylaşıyoruz, daha fazla kişiye ulaşıyoruz. Telegramda kimseye numaranızı vermiyorsunuz zaten google plus grupları gibi düşünün. Grubun adı Blogger Türkiye. Eğer katılırsanız çok sevinirim.
Bu kitabı alayım, annemle okuyalım. Bizim için faydalı olur :)) Kahve bardaklarının kapaklarının zararlı olduğunu okumak beni üzdü, öyle içmeyi daha çok seviyorum, hem soğumamış da oluyor. :((
YanıtlaSilMutlu yıllar diliyorum :))
umarım faydalı olur :) ben de öyle seviyordum ama zararlı olduğunu okuduktan sonra soğudum bir anda :) iyi seneler :))
SilKitap atıksız yaşam için her şeyden biraz biraz anlatmış o yüzden rehber niteliğinde olur senin için☺️ Umarım seversin
YanıtlaSilMerakım olduğu bir konu. Her ne kadar uygulamakta zorlansam da :/ Paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilkitap umarım işinize yarar. teşekkür ederim :)
SilHepimizin plastik herşeyden uzak durmamız gerekiyor artık. Minimal ve organik yaşam aslında bize herşeyi vaadediyor. Sadece istemek gerek. Teşekkürler böyle bir yazı yayınladığın için. Sevgiler,
YanıtlaSilben teşekkür ederim :) plastiği hayatımızdan tamamen çıkartmalıyız.
SilDünyayı bir tık bile ola daha iyi hale getirmek için elimizden geleni yapmalıyız, yazın farkındalık sağlayıcı bir yazı olmuş kalemine sağlık :)
YanıtlaSilbu güzel yoruma çok teşekkür ederim :)
Sil