Franz Kafka Dönüşüm

Okumayanın kalmadığı ama hala okumayan varsa da bu yazıya denk gelmesini umaraktan yorumunu yapıyorum Franz Kafka - Dönüşüm’ün.


Bir sabah böcek olarak uyanmasıyla başlıyor öykümüz. Bay Samsa şaşkınlıktan neler olduğunu anlamaya çalışıyor ve olay bu şekilde devam ediyor.. detayını tabiki anlatmayacağım atlama sevgili okuyucu :)
İki tip yorumlama var bu kitap üzerine ; 
Birincisi , Bay Samsa’nın  gerçekten böcek olduğu 
İkincisi ise böcek olduğunu düşünerek insanlardan uzaklaşma hissinden ötürü böyle bir durumda gibi hissetmesi. Ailesiyle olan yozlaşmış ilişkisinden kaynaklı olduğunu düşünenler. 


Sanırım ben ikinci gruba gireceğim, çünkü Kafka  bu kadar düz mantık yazmış olamaz, söylemek istediği gizli mesajlar vardır diye düşündüm okumaya devam ederken. Peki ya sen ne düşünüyorsun sevgili okuyucu? 

Yorum Gönder

14 Yorumlar

  1. Evet, o okumayan benim sevgili yazar :) Ne zamandır da heves duyduğum bir kitap ki belki bu gönderi ile hevesim eyleme geçecek güce ulaşır :) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
  2. İkinci seçenek daha mantıklı geldi bana da 😀

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle bir değil birkaç kez okuduğum bir kitaptır kendisi. Kafka dili hafif gibi gözükse de çok ayrıntılı, detaylı yazar aslında. 1 sayfa kısa bir yazıda binlerce mesaj yakalayabilirsiniz. A derken A'dan bahsetmediği gibi...
    Burada böcek olmaktan değil, yabancılaşmaktan bahsediyor aslında. İnsanların insanlıktan ve insanlardan uzaklaşmasından... Detaya inildiğinde hoş bir kitap. Buna yer vermeniz de ayrı güzel olmuş. Blog etkinliğinde görüp gelmiştim, güzel oldu :)

    YanıtlaSil
  4. Buna sevindim :)) teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. İnce bir dokunuş var insana dair. İnsanın yabancılaşıp, kendinden uzaklaşmasını ele alıyor. Anlamlı bir çok mesaj veriyor yazar.

    YanıtlaSil
  6. Zaman zaman Gregor Samsa gibiyim ya şu an dediğim zamanlar olmuyor değil. Kafka zaten kankam gibi. Çok iyi anlıyorum onu. Birinci gruba girebilirim ama böcekten çok daha ötesi var. 3. gruptanım sanırım evet :) Deep Tone sayesinde keşfettim blogu. Ponçik bir blogun var.

    YanıtlaSil
  7. Okumayanlar kalmasada bence okuyanlar için bile tekrar okunası bir kitap. Ahmet Cemal "Dönüşüm" diye Kamuran Sıpal "Değişim" diye çevirmiş. Her iki çeviride çok güzel. Birini okuyan bu defa diğerinide okusun. Sorunuza gelecek olursak, velev ki birincisı gibi düşünmüş olsun. Nihayetinde bir kurgu ve bildiğimiz bir böcek olsada, kitabın derdi Samsa'nın böcek olup olmamasında değil. Onu bu duruma getiren süreçte ve işlevini kaybetmiş bir bireyin ailesi ve toplum nezdinde bir nasıl sistemin dışına süpürülüşünde. Bir bocek gibi.
    Birde, Kafka bu kitabına kapak resmi olarak böcek konulmasını istememiş. Bu çok bilinen bir şey olmakla birlikte maalesef yayınevleri yazarın bu tercihine saygı duymuyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şeyden söz ediyoruz aslında , 2. Söylediğimde

      Sil
  8. samsaaa :) kafka hep babasının baskısıyla büyüdü. babası sert ve otoriterdi. kafka evde kendisini bir böcek olarak görürdü. kafkaaaa yirminci yüzyılın en büyük yazarı yaaaa proust ile birlikteeee :) kafka, proust modern romanın iki babasıııı :) bir de svevo ile pavese. proust un modern zamanın izinde serisini okusan yaa :) kafkanın günlükleri bir deee :) bir de yerli kafkaa oğuz atay :) korkuyu beklerken meselasııı bir de dişi kafka olan tezer özlüüüü :)

    YanıtlaSil