Plastiksiz yaşama giriş

 Plastik kullanmadan hayatımızı devam ettirmek sanıldığı kadar güç ve zor değil. Temel değişikliklerle sürdürülebilir bir hayat yaşamak mümkün sevgili okur. Plastik kullanmaya son vermeliyiz çünkü denizlerimiz, okyanuslarımız, ormanlarımız gün geçtikçe doğada çözünemeyen plastik ürünler tarafından kirlenmekte. Doğadaki bütün canlılara zarar veren bu ürünleri kullanmadan yaşamamız mümkün, hem de çok kolay. Sen de plastik kullanımına son vermek ve plastiksiz bir hayata başlamak istiyorsan okumaya devam et!

 

1.      1.  Plastik poşet kullanmayı bırak

Plastik poşetler doğaya bırakıldığında yüzyıllar boyu bırakıldığı yerde var olmaya devam eder, bu süre insan yaşamının bilmem kaç katı sevgili okur. Düşünebiliyor musun ne kadar tehlikeli bir madde olduğunu? Plastik poşet kullanmak yerine file ve bez çanta kullanabilirsin. Fileler poşetlerden daha pratik aslında, düzenli kullandığında pratikliğini fark edebilirsin.  Bez çantalar da hem market alışverişi için hem de birçok eşyanı taşımak için kullanabilirsin, bir taşla iki kuş vurmuş olursun!

2.       2. Plastik diş fırçalarını kullanma

Diş fırçalarının doğada çözünmediğini ve geri dönüştürülemediğini biliyor muydun? Milyonlarca insanın kullandığı eski diş fırçalarının sonsuza kadar yaşayacağı düşüncesi pek korkunç. Plastik diş fırçaları yerine bambu ve aktif karbondan yapılmış diş fırçalarını tercih edebilirsin. Hem diş sağlığına hem de doğaya zararsız bir bakım yapmak en güzeli.

3.       3. Plastik su şişesi yerine kendi cam şişen olsun

Plastik su şişeleri içerisinde uzun süre bekleyen sular sağlığımıza zararlı, çöpe atıldıktan sonra da doğaya zararlı sevgili okur. Kendi şişene su koyup yanına aldığında hem doğaya hem de cebine fayda sağlayabilirsin. Plastiksiz yaşam için en kolay adımlardan birinin bu olduğunu düşünüyorum.

4.     4.   Sabun ve katı şampuan kullanmayı dene

Modern dünyanın kozmetik ve bakım ürünlerine ilgisi gün geçtikçe artıyor, bu artışla beraber plastik ürünlerin tüketimi de artmaya devam ediyor.  Sabun kullanmak eskiden beri yaygın olan bir bakım yöntemi. Vücut, yüz, saç için birçok sabun türü mevcut. Örneğin saçlar için katı şampuanlar harika ürünlerdir. Sabun kullanımında dikkat edilmesi gereken kullanılacak bölge ve ürünün ph dengesi. Bunlara baktıktan sonra sabun kullanmaktan çekinmek çok gereksiz sevgili okur. İçerisinde birçok kimyasalın olduğu ürünleri her gün kullanmanın doğaya ve bedenine verdiği zararı bir düşünmeni isterim. Plastiksiz yaşamın getirilerinden biri de sağlıklı yaşam biçimidir, bu da aklında bulunsun.

5.       5. Tek kullanımlık plastik ürünleri kullanmayı bırak

Tek kullanımlık plastik ürünler her ne kadar pratik gibi görünse de çevremiz için de bir o kadar zararlı sevgili okur. Bazen kolaya kaçmak yerine sürdürülebilir alternatif yöntemlere yönelmeyi denemeliyiz. Bugün limonatanı ya da soğuk kahveni içerken pipet kullanmasan ne kaybedersin? İngiltere plastik pipeti yasakladı bile, sen de kendi tüketiminde plastik pipet kullanmayı bırak lütfen.

Yukarıdaki 5 madde benim plastiksiz bir hayat için kullandığım temel başlangıçlar sevgili okur. Sürdürülebilir bir yaşam mümkün, bir kişinin gerçekleştireceği minik adımlarla büyük kitlelerin başarılarına dönüşmesi imkansız değil. Bir dünyaya sahibiz, bunu iyi kullanmak da bizim elimizde. Plastik ürünler olmadan da hayatta kalındığını unutma, şimdi onlar yokmuşçasına yaşamak da senin elinde. Artık ne yapman gerektiğini biliyorsun, plastiksiz bir yaşama hoş geldin!

Bonus kitap önerisi :

Buraya kadar okuduysan sıfır atık ve plastiksiz yaşam için harika bir kitap önereceğim.

Atık İçin 101 Yol - Kathryn Kellogg. Detaylı yorumunu merak ediyorsan buraya tıklayarak okuyabilirsin.

Sevgiler

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Cevre dostu olmaya çalışmalı en azından bir insan

    YanıtlaSil
  2. Birkaç maddeyi uyguluyorum. Cam şişe yerine matara kullanıyorum, bir kere güvenlik çıkartıp baktı :D

    YanıtlaSil
  3. O kadar faydalı bir yazı olmuş ki.. Ellerinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Achima Abelard23 Nisan 2023 19:08

    Na tomto blogu máte skvělý článek a já chci poděkovat panu Pedrovi, úvěrovému úředníkovi, který mi poskytl půjčku ve výši 600 000. Pounds poté, co jsem mu vysvětlil celý můj projekt prostřednictvím jeho soukromého e-mailu na pedroloanss@gmail.com, pak jsme mluvili o sazbě a podmínkách prostřednictvím e-mailu, protože já žiji v Aucklandu a on žije ve Spojeném království, takže po celém procesu mi bylo vyhověno půjčka s flexibilním splácením půjčky.
    Právě teď jsem tak vděčný a doporučím každému, kdo má obchodní projekt nebo potřebuje finanční službu, aby kontaktoval pana Pedra na jeho soukromý e-mail.

    Ještě jednou děkuji.

    YanıtlaSil